Identitat corporal, outsourcing biològic

El nostre cos es va renovant constantment i per tant la nostra identitat corporal no estaria basada en la matèria, en les molècules i cèl·lules concretes que el componen en un moment donat, sinó en l’estructura o forma que es manté, estructura que vindria codificada al ADN que hem heretat dels nostres pares. Però no és exactament així! Resulta que el nostre cos està format per unes 1014 cèl·lules, i només una desena part, 1013, serien humanes, codificades amb el nostre ADN mentre que la resta, 9·1013, serien microorganismes, en la major part bactèries als intestins que ens ajuden a fer la digestió. També n’hi ha al nas, les orelles, l’anus, per tota la pell, especialment a les aixelles i l’entrecuix.

Entre altres coses, els microbis produeixen algunes vitamines com la tiamina, la piridoxina i la vitamina K. Digereixen els polisacàrids complexos, les fibres que trobem en el gra, la fruita i la verdura que, altrament, serien indigeribles (veure article al nytimes). Científics de la Universitat de Stanford han intentat fer un cens de la microflora dels intestins. Han identificat 395 espècies de bacteris. Ara un equip està treballant en seqüenciar els gens de la microflora dels intestins, i de moment n’han llistat 78·106. Però les estimacions apunten a que la majoria dels gens que porta una persona són més de microbis que no pas humans. Els humans seriensuperorganismes; amb un metabolisme que uneix atributs microbians i humans.

És extraordinari: “nosaltres” no som només “nosaltres”, les nostres cèl·lules, sinó que per sobreviure necessitem una comunitat estrangera que s’encarregui de certes tasques. Tenim externalització, outsourcing biològic. I aquesta comunitat ens supera numèricament en una proporció de 9:1.

És interessant recordar que l’outsourcing biològic es dóna al nivell més bàsic de la biologia, segons la teoria de l’endosimbiosi. Les mitocòndries, els orgànuls que s’encarreguen de carregar les “piles d’energia” que fa servir les cèl·lules eucariotes (és a dir, llevat dels protozous, totes les cèl·lules que componen els animals i les plantes), serien en realitat bacteris que en un moment donat de l’evolució van ser incorporats a l’espai i lògica cel·lular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *