Desigs, somnis i projectes a les xarxes socials

Makeawish és una associació americana que des del 1980 ajuda a satisfer els desigs de nens  que pateixen malalties que poden ser fatals. D’altres semblants han aparegut a altres llocs del món. Hi ha nens que voldrien ser policies, monitora de dofins, o arqueòlegs. D’altres voldrien conèixer algú famós, esportistes com Messi o Marc Márquez, cantants com Justin Bieber, actors o celebritats de televisió. D’altres voldrien una experiència que no han tingut mai, viatjar a algun lloc, trepitjar la neu, pujar a un helicòpter. Alguns voldrien tenir alguna cosa, un animal, un piano. Els desigs resulten entranyables quan són somnis però fan angúnia quan veiem que el màxim al qual aspira la imaginació d’un nen és el que ha vist a la televisió o el que és més popular a les xarxes socials. Possiblement no pot ser d’altra manera i no es pot assegurar que l’univers de la imaginació fos més gran quan es basava només en llibres en lloc de fer-ho en la televisió i internet.

Si no patim una malaltia incurable, i som adults, ens pertoca a nosaltres fer realitat els nostres desigs. Sovint, a l’hora de convertir els desigs i somnis en propòsits concrets, els haurem d’ajustar. Què voldrien aconseguir els adults? Facebook ha recopilat els propòsits que els usuaris fan quan comença l’any agrupant-los en set categories:

  • 30 % Mental. 53% que volen ser millors persones, més amables 30% vol viure la vida al màxim 14% volen tenir un esperit positiu i no estressar-se.
  • 20 % Físic. 37% que volen posar-se en forma / fer més exercici 22% volen perdre pes 20% volen menjar millor i cuinar més.
  • 19 % Altres. 59% no fan cap propòsit 26% compartiren una frase sobre propòsits 10% ja han fallat en els seus propòsits.
  • 15% Relacions. 47% volen estar més propers a la seva família. 35% volen passar més temps amb els amics 18% volen enamorar-se o casar-se.
  • 10% gestió del temps. 60% volen netejar més / Ser més organitzats 25% volen practicar antigues habilitats o aficions, o aprendre’n de noves  9% volen passar menys temps connectats.
  • 2% professional. 45% volen obtenir una feina / o mantenir-la 31% volen completar els estudis / anar a la universitat. 25% volen llegir més llibres.
  • 1% Finances

Bàsicament es tracta d’estar millor tant física com mentalment. El plantejament de bons propòsits en començar l’any fa que no trobem l’equivalent als somnis dels nens, les experiències que ens fan sentir vius. Això es trobava més en la web 43things que va tancar a primers de 2015 on els usuaris compartien projectes i il·lusions. De la darrera llista consultable n’he recollit els 25 primers i els he agrupat en 5 àmbits. Entre parèntesi quants usuaris l’havien plantejat:

Experiències
1. Viatjar pel món, veure les aurores boreals. (108233).
9. Fer-se un petó sota la pluja. saltar en paracaigudes. Nedar amb els dofins. (50781)

Feina i futur
2. Trobar una feina. Sortir de deutes. Estalviar. comprar una casa. (74303)
7. No deixar per demà el que podem fer avui. Organitzar-se, acabar el que es comença. (53720)
13. Saber què fer amb la pròpia vida (28461)

Competències
3. Aprendre una segona llengua. Espanyol, francès, japonès (65764)
11. Escriure un llibre (41939)
14. Llegir més. Anar a la universitat. Seguir estudiant sempre. (35445)
15. Dissenyar i fer-se un tatuatge (35130)
16. Aprendre a tocar la guitarra o el piano. Escriure una cançó. (32154)
18. Fer més fotografies (15361)
19. Aprendre a conduir (16431)
20. Aprendre a cosir (12138)
21. Aprendre a cuinar (9952)
23. Aprendre a fer surf (8104)
25. Aprendre a ballar (7131)

Aspecte, autocontrol
4. Perdre pes (60506)
8. Posar-se en forma. Córrer una marató. practicar Yoga (51808)
10. Beure aigua. Menjar sa. Preocupar-se menys. Dormir més. (45066)
22. Deixar de fumar (9238)
24. Deixar de mossegar-se les ungles (7309)

Autorealització, relacions
5. Enamorar-se. Casar-se. Tenir un fill (54576)
6. Ser feliç, tenir confiança, valorar-se a un mateix (53864)
12. Fer nous amics. Ser millor amic ( 39357)
17. Contribuir a fer un món millor. Voluntariat (16592)

Podem trobar d’altres exemples a twitter , que giren al voltant del mateix, tots voldríem ser més equilibrats per dins, més atractius per fora.
El que somiem, volem, ens proposem i, finalment, emprenem és, en certa mesura, el que determina –autodetermina-  la nostra vida. Aquesta és la causalitat humana. El punt on ens trobem avui és resultat, en part, de decisions que vam prendre  en el passat. I aquelles decisions  van ser producte dels somnis i desigs que projectàvem sobre el futur. El futur imaginat determinà el passat.

Sovint, el punt del futur on acabem no és el que ens havíem proposat. I quan ho és, també passa que sovint no es correspon amb les nostres expectatives. Vés amb compte amb el que desitges, que podria fer-se realitat! Algunes crisis de la meitat de la vida tenen a veure amb això. La literatura és rica en exemples de desigs complerts que no han acabat bé, des del rei Midas al conte dels tres desigs de Perrault.
En funció del que desitgem tindrem també decepcions i frustracions, ja sia perquè no hi arribem, ja sia perquè mai quedem satisfets encara que ho assolim. Mai serem prou prims i atractius, ni tindrem prou diners, ni serem prou admirats pel nostre prestigi professional, esportiu o artístic. Gran part de les diverses propostes morals estan orientades a educar els desigs, des de l’ataràxia d’Epicur a l’entrenament per a superar l’ànsia de l’espiritualitat budista.

Què hauríem de desitjar? Què ens fa sentir vius?